duminică, 18 martie 2007

In sunet de trambita si alauta...


In Argentina, dar si in America Latina – catolica, Bisericile Protestante cunosc o crestere extraordinara a adeptilor, informeaza Reuters. In acest context, vizita papei Benedict in Brazilia, programata pentru luna mai, devine o prioritate, sustin cercurile catolice.
Jumatate din miliardul de credinciosi catolici din intreaga lume provine din America Latina; cu toate acestea, ceea ce devenise un `monopol` catolic in aceasta zona pare sa fie zdruncinat serios.
Un exemplu il constituie Biserica `Iisus Hristos este iubire`. `Se zice ca Sida este incurabila. Eu am vazut insa oameni vindecati si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta` declara pastoral Adrian Juniors, un fost cantaret de pop.
Cinema-urile abandonate din Argentina au devenit astfel locuri de intalnire ale acestor comunitati, pastorul efectuand 3 servicii pe zi pentru a se asigura ca toata lumea poate ajunge si asista la ceremonie. Adeptii principali provin din clasele sarace, penticostalii fiind cei mai numerosi (peste 30% din populatia Argentinei traieste in saracie).
Un studiu realizat de Fortunato Mallimaci – profesor de sociologie la Universitatea din Buenos Aires arata ca 10 -12 procente dintre argentinieni se numesc evanghelisti, ajungand pana la 25 % in zonele sarace din jurul oraselor. `Monopolul detinut de Biserica Catolica nu mai exista` a spus acesta.
La `Iisus Hristos este iubire` sunt folosite chitare electrice in timpul slujbei, iar pastoral spune anecdote despre fostul sau sef…
Tinerii sunt insa atrasi insa prin aceste trupe `evanghelice rock` si prin evenimentele tinute in aer liber pe stadioane.
Pe un forum ortodox am intalnit topicuri precum `Biserica si tinerii` sau `Biserica si modernitate`, `Ce ne atrage la Biserica Ortodoxa` etc. Oamenii isi pun intrebari…
Argentina este departe, iar Biserica Catolica nu este Biserica Ortodoxa, insa cand deschid orice pagina de net care se termina cu `.com` si nu cu `.ro`, Biserica noastra devine inexistenta.
Si probabil ca nu este un lucru rau, insa tendintele sunt universale. Spatiul nostru nu este izolat intr-un glob de sticla. Mai ales acum, suntem mai deschisi, mai vulnerabili. Saracia este, recunoastem sau nu, o cauza a cautarii disperate a omului contemporan catre Dumnezeu.
Daca nu strangem randurile, daca vom continua sa ne mintim cu privire la `maretia` si `slava` Bisericii Ortodoxe, daca aroganta si luxul unora dintre reprezentantii nostri de frunte vor deveni mai evidente decat adevarul propovaduit, atunci chemarea de pe amvon spre impartasire va deveni in mod tragic una formala, iar viata vie a Bisericii va fi mutatea in vreun acord dulce de chitara electrica.

2 comentarii:

Laurentiu spunea...

Eu nu mi-as face probleme ca se duc oamenii la alta biserica...
M-ar durea sa ii vad pe catolici ca nu merg la biserica decat de 2 ori in viata: la nastere si la moarte.

Si cred ca asta e cel mai crunt lucru. Sa nu-mi spui ca tu crezi ca un asa om este mantuit...

Iar daca in saracie cauta un loc unde se simte mai aproape de Dumnezeu, cine esti tu sa il condamni? De ce nu face Biserica Catolica ceva ca sa ii atraga pe oameni mai mult spre Dumnezeu, si nu spre a dona cat mai multi bani ca sa le creasca lor visteriile?
La fel si cea Ortodoxa...

Mihai spunea...

Nu condamn in nici un caz faptul ca Il cauta pe Dumnezeu... Ideea este sa Il gaseasca cu adevarat. Ai perfecta dreptate cu `De ce nu face Biserica Catolica sau cea Ortodoxa...` De fapt asta era si semnalul de alarma pe care il trageam, nu? Sa coboram din sferele inalte si sa vedem ca oamenii vor sa Il gaseasca pe Dumnzeu...si sa reactionam.