luni, 12 martie 2007

Lupta de la Termopile - `Molon Lave`


In lupta de la Termopile (480 i.d. Hr.) , o alianta a oraselor grecesti a rezistat unei impunatoare armate persane condusa de Xerxes I. Atunci, 300 de soldati spartani, avand in frunte pe regele Leonida, impreuna cu 700 de voluntari thespieni (Thespiae - oras antic in Boetia) au tinut piept miilor de soldati persi, asigurand astfel retragerea armatei grecesti si posibilitatea de a reorganiza defensiva. Datorita lor, aliatii au avut timp sa isi pregateasca navele, invingand astfel flota persana in lupta navala ce a urmat, la Salamis. A fost inceputul victoriilor ce a dus la sfarsitul razboiului greco-persan. `Molon Lave` (transliterat din lb. greaca) sunt cuvintele ce marcheaza eroismul spartanilor - `Vino si ia-i`. Razboiul este descris de Herodot in `Istorii` (VII) si de Diodor de Sicilia (Biblioteca Istorica).


3 comentarii:

Mihai spunea...

Am vazut `300` - mi-a cam lasat un gust amar... Adica, sa fim seriosi... Ce replici sunt astea: `o lume plina de misticism` etc. Apoi, intr-adevar as zice ca guvernul iranian a avut de ce sa riposteze pentru faptul ca filmul prezinta poporul persan drept un popor salbatic etc.
Filmele care se vor istorice ar trebui sa respecte eticheta.

razvanovici33 spunea...

N-am observat nici o faza care sa arunce macar o umbra de salbaticie asupra persilor . Dimpotriva , erau mai bine organizati , dar nu aveau o tehnica de lupta atat de stralucita ca a spartanilor , care erau soldati profesionisti .
In schimb , au iesit la iveala lacomia , desfraul , vanitatea persilor .
Filmul mi s-a parut a fi superb , ba chiar m-a impresionat atat de mult , incat l-am revazut de cel putin 30 ori .
Nu truncheaza cu nimic istoria , iar tehnica martiala cu efecte hollywoodiene merita tot respectul .

Anonim spunea...

de apreciat modul in care regizorul reinventeaza mitul.vom avea astfel mereu filme istorice noi.