vineri, 2 martie 2007

Cenzura icoanelor si Antipa


A fost ceva valva prin presa si nu numai, despre scoaterea icoanelor din scoli... se vorbeste despre libertate religioasa, despre influenta etc. In mod sincer, trebuie sa recunosc ca problema merita discutata... de altfel, cred ca a si fost... De la motive legate de identitate nationala, la scopul didactic al acestora sau acordul unei majoritati ortodoxe - totul a fost analizat si aprobat in cele din urma.
Mi se pare insa demn de discutat si un subiect precum `Muzeul Antipa`.


Cand am vizitat muzeul acum vreo 4 ani imi amintesc de imagini sau chiar zone destinate teoriei evolutioniste... un tablou in care de la soparla la om asa cum il stim noi astazi, erau proiectate toate etapele prin care am fi trecut. De la asta pana la manualele de biologie care vorbesc despre evolutie ca un dat stiintific sunt tot atatea probleme care trebuie abordate. Teoria evolutionista ramane ceea ce a fost dintotdeuna - o teorie; mai mult decat atat, este stiut faptul ca din ce in ce mai multi oameni de stiinta o considera depasita. Originile vietii raman un mister din punct de vedere stiintific...
Revin la Antipa... Un reprezentatnt al unei Biserici Evangheliste din Kenya a luat o astfel de atitudine in ceea ce priveste Muzeul National din Nairobi: `Protestam impotriva mesajului transmis conform caruia fosilele expuse sunt dovezi ale evolutiei omului`. Atacul nu se indreapta impotriva expunerii fosilelor in sine si impotriva evidentei sugestii ca acesta este trecutul omului. Reputatia pe care astfele de muzee o poarta poate parea o garantie pentru astfel de supozitii... ceea ce nu este corect.

Niciun comentariu: