joi, 29 martie 2007

`Dumnezeu` si `crestinismul` - exclusi din UE


Cancelarul german Angela Merkel a declarat saptamana aceasta ca il intelege pe papa Benedict XVI pentru criticile aduse Uniunii Europene. Suveranul pontif a criticat Declaratia de la Berlin (ce comemoreaza 50 de ani de la infiintarea UE) pentru faptul ca nu mentioneaza nimic despre Dumnezeu sau despre bazele crestine ale comunitatii europene.

Merkel, care are in prezent si rolul de presedinte UE, a spus ca Europa ar trebui sa recunoasca cumva mostenirea ei iudeo-crestina, chiar daca este nevoie pentru aceasta de un document separat de Constitutia Europeana.

Vorbind in numele sau, cancelarul german a apreciat valorile iudeo-crestine care sustin UE, in pofida nementionarii lor in declaratie sau in constitutie, ca urmare a reactiei unora dintre statele membre.

`Stiu ca este vorba despre ceva ce multi europeni vor. Cu toate acestea, exista traditii `seculare` care resping mentionarea notiunii de credinta in documentele oficiale` a spus aceasta.

Merkel a mai spus ca nu este foarte optimista in privinta vreunei rasturnari de situatie in aceasta privinta. `Trebuie sa acceptam faptul ca suntem marcati de trecutul iudeo-crestin. Discutia in sine va continua si inteleg pozitia Bisericii Catolice, insa trebuie sa recunoastem totodata ca in Europa exista o separare clara a politicului de sfera religioasa` a concluzionat aceasta.

2 comentarii:

Mihai spunea...

Exista vreo comisie a BOR care sa ne reprezinte in UE?

Anonim spunea...

:))
Stiti, UE nu are presedinte! Angela Merkel a fost presedinta Consililui European, atata tot.