vineri, 30 martie 2007

Biserica armeana - restaurata de guvernul turc




Guvernul turc a renovat o biserica veche de 1100 ani, situata in estul tarii, gestul facand parte din eforturile Turciei de a imbunatati relatiile cu vecinii din Armenia, informeaza bbc.co.uk.

Ceremonia de deschidere ce a avut loc pe insula Akdamar pe lacul Van a fost oficializata de personalitati armene, in pofida lipsei de legaturi diplomatice intre cele doua tari. Uciderea in masa a armenilor de catre turci in 1915 a lasat cicatrici adanci. Aproximativ 70 000 de armeni locuiesc astazi in Turcia. Biserica va deveni muzeu.

Patriarhul Mesrob II a propus autoritatilor turcesti sa ingaduie savarsirea de slujbe in biserica macar o data pe an. `Daca guvernul nostru este de acord, acest lucru va contribui la pacea dintre cele doua comunitati care nu au reusit sa se apropie de-a lungul timpului.

Ministrul turc al Culturii – Atilla Koc a raspuns ca Ankara va lua in calcul propunerea. Reprezentantul Bisericii Apostolice Armene nu a luat insa parte la ceremonie. Turcii au refuzat plasarea unei cruci pe acoperisul cladirii.

Biserica Surp Khach – Sfanta Cruce, este unul dintre cele mai importante monumente ale culturii armene din regiune, datand din 915 – 921 d. Hr. Guvernul turc a cheltuit 1, 5 milioane de euro pentru restaurare, lucrarile durand 18 luni. Delegatia alcatuita din 20 de arhitecti armeni, ingineri si arheologi a fost de asemenea prezenta la ceremonie.

Niciun comentariu: