duminică, 9 martie 2008

Referinte crestine in cultura pop


O sa incep sa insir trimiteri, paralelisme intalnite in cultura pop de astazi la crestinism (doctrina, cult, morala etc). Cat de comune sunt aceste aspecte marilor religii este o alta problema si a fost deja analizata de `meseriasi`.

`The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe` (2005) Realizat dupa nuvela lui CS Lewis, filmul prezinta ideea sacrificiului - in cazul asta, Aslan -leul din Narnia. Aslan este ucis in schimbul vietii a doi copii (parca atatia erau), insa invie (dupa 3 zile), pt. ca moartea sa a fost una incorecta - neavand nici o vina. Sacrificiul substitutiv depaseste cadrele mortii - la fel ca in crestinism, iar moartea nu are putere (imnele bisericesti sunt reprezentative in sensul asta). Hristos moare pentru pacatele lumii, insa neavand pacat personal, moartea nu are putere asupra Lui. Inviaza dupa 3 zile.

`Superman` - nimic mai simplu. Eroul ce vine din cer, dintr-un tata superior si isi dedica viata salvarii lumii. Sigur, intentia este discutabila, insa perceptia publicului si nevoia contemporana de a vedea (macar in filme) super-eroi nu se deosebeste cu nimic de sentimentul `prototip`. Umberto Eco analiza prin anii `60 valentele mitice ale lui Superman.

Byron - `Essential Piece` Muzica celor de la Byron este incantatoare. Este o reactie dramatica in fata consumerismului, a unei societati indobitocite, ce involueaza... insa prezinta si reprosul ce imi aduce aminte de psalmii lui Arghezi adus unui Dumnezeu ascuns. `chasing the proof of a lie/ about a guy/ who spent all his life in the sky/ hiding from our eyes -/ i see nobody there/ but a couple of satellites`. Motivul este vechi (deism, Deus Otiosus etc). Am convingerea ca cei d ela Byron (Dan, de fapt) isi vor gasi linistea din pct. asta de vedere... Desi, artistic vorbind, ar pierde o muza... glumesc.

Niciun comentariu: