Cu o pioasa teama, unii istorici refuza sa atinga subiecte tabu, iar mai noi termeni tabu... Unul dintre acestia ar fi termenul de `Ungrovlahia`... De ce n-ar fi cuvios si corect (sic) sa pomenesti cuvantul? Pt. ca ar sublinia cine stie ce intaietate pe teritoriul Tarii Romanesti a vreunei populatii ugro-finice.
Adevarul este urmatorul: Ungrovlahia - termen ce il gasim in izvoarele bizantine, delimita teritoriul locuit de vlahi (interpretare slava si germanica a numelui de `italic` - olas, volos), teritoriu aflat langa sau in aria de influenta a Ungariei, spre a o deosebi de celelalte Vlahii din Peninsula Balcanica (Vlahia Mare, Vlahia Mica, Vlahia din Thesalia etc).
Ca ne-am aflat in Zona de interes a Ungariei nu putem sa contestam. Ludovic I si-a manifestat interesul vadit pentru aceasta zona ce ii permitea acces la cea mai importanta ruta comerciala a vremii - Marea Neagra. De altfel, alianta incheiata la Brasov cu Nicolae Alexandru urmarea exact acest lucru. Si tatii celor doi protagonisti amintiti avusesera ceva `contacte`, desi nu la fel de amicale. Basarab I l-a caftit pe Carol Robert de Anjou la Posada, tocmai pentru ca arogantul descendent al dinastiei franceze nu accepta dorinta de independenta manifestata de romani.
Mai mult decat atat... Chiar aceasta denumire subliniaza unitatea etnica a romanilor din spatiile nord dunarene. O scrisoare din 1345 a papei Clement al VI-lea catre `Alexandru al lui Basarab` zice: `La toti olahii romani din partile Ungariei transilvane si transapline (n.n. adica la sud si est de Carpati)... Cu alte cuvinte, papalitatea recunoaste, in cadrul acestei hegemonii maghiare, unitatea etnica (de origine) a tuturor vlahilor din spatiul actual nord-dunarean. Aceasta nota va fi sustinuta de d-l Acad. Prof. Dr. Serban Papacostea intr-un viitor articol, de la care mi-am permis `sa fur` cu deosebit respect si multumire.
Asadar, este mai indicat, in opinia unora, sa eviti uzul unui termen, pentru a nu fi interpretat gresit, decat sa incerci sa il explici. My way or the hard way...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu