Exista un loc in Ardeal ce nu trebuie ratat. La vreo 15 km de Sibiu se afla Rasinari, o comuna mare, cu case tipic ardelenesti, in culorile alea verzui, caramiziu sau albastru pe care timpul a lasat o amprenta frumoasa. Prins intre niste dealuri impadurite (aflu de la preotul din sat ca unul se cheama `Dealul Cosma` si ca aici si-ar fi pus Buccow tunurile prin secolul XVIII), satul iti da ocazia sa vezi niste lucruri deosebite. Scopul vizitei mele a fost unul de lucru si a vizat mormantul lui Andrei Saguna, aflat langa biserica cu hramul Sf. Treime.
Nu aveam habar ca langa aceiasi biserica se afla si mormantul parintilor lui Cioran - tatal fost protopop in localitate.
Nu aceasta este insa cea mai frumoasa biserica de aici. Relativ aproape se afla biserica cu hramul Cuv. Parascheva.
De monumentul istoric se leaga cateva lucruri inedite. De exemplu pictura. Aici se afla una dintre putinele reprezentari ale unui sfant cu cap de animal. Este vorba de Sf. Hristofor, care are cap de miel.
Legenda spune ca acest sfant era de o frumusete rar intalnita, un adevarat Adonis. Pentru a nu fi apreciat in mod exagerat din cauza frumusetii sale, Hristofor s-a rugat lui Dumnezeu sa ii schimbe infatisarea, iar rugaciunile lui au fost ascultate. Infatisarea sa s-a schimbat dramatic, iar pictorul a exagerat aceasta transformare si l-a reprezentat cu cap de miel.
O alta scena rar intalnita in biserici este roata vietii – ce prezinta omul de la nastere pana la moarte si lupta lui cu incercarile.
Faptul ca pictorii erau oameni hotarati se vede pe peretele exterior. Un loc de pe lateralul bisericii a ramas nepictat. Aici se vede o inscriptie cu litere chirilice `A cerut, nu a platit`.
Localnicul care se invoise sa plateasca pictura locului respectiv nu a mai platit, iar pictorul s-a simtit obligat sa justifice golul ramas si nu a mai vrut nici in ruptul capului sa il picteze. Aaa, in tinda bisericii se poate vedea o bucata de tavan picata. Am intrebat de ce si raspunsul a venit prompt. `Aici s-a spanzurat Albulescu`. Ce? `Da, au facut un film si intr-una din scene personajul lui Albulescu era spanzurat la intrarea in biserica. Au batut un cui mare de care sa lege funia si asta a iesit cu tot cu o bucata de tavan`. Mai poti vedea tot in zona una dintre cele mai vechi case din localitate, o resedinta episcopala (la vremea respectiva, sasii nu au fost de acord ca episcopul ortodox sa locuiasca in Sibiu si asa a fost nevoit sa isi cumpere o locuinta in Rasinari), un muzeu si o expozitie de icoane pe sticla… astea dincolo de privelistea superb pe care o poti avea din clopotnita bisericii si nu numai.
La plecare, am vazut pe una dintre portile alea de lemn un anunt: `Vand palinca si slanina`. Nu am mai reusit sa conving soferul sa opreasca…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu