miercuri, 21 noiembrie 2007

Lupercale - s-a descoperit pestera mitica a fondatorilor Romei


Arheologii italieni au descoperit o pestera despre care se crede ca ar fi locul legendar in care Romulus si Remus – gemenii fondatori ai Romei, au fost crescuti de o lupoiaca. Pestera a fost descoperita in apropierea ruinelor palatului imperial al lui Augustus.

Cercetatorii sunt aproape siguri ca acesta este locul pierdut numit `Lupercale` si considerat sacru de vechii romani. Incaperea a fost gasita la 16 metri sub pamant.

Conform mitului, Romulus si Remus – copiii gemeni ai zeului Marte au fost abandonati pe marginea raului Tiber, unde au fost gasiti de o lupoaica care i-a hranit cu propriul lapte.

Cei doi frati ar fi fondat Roma pe 21 aprilie 753 i.d.Hr., dupa care s-au luptat pentru putere. Romulus l-a ucis pe Remus si a devenit astfel primul imparat al Romei. `Este clar ca Augustus si-a dorit ca locuinta sa sa fie construita langa un loc sacru pentru Roma` a declarat Giorgio Croci – seful echipei de arheologi.

Cultul prin care se comemora evenimentul fondarii Romei si ce consta in rituri de fertilitate a existat pana in secolul 5 d. Hr, cand a fost interzis de papa Gelasius I.

Niciun comentariu: