miercuri, 10 decembrie 2008

Orhan Pamuk - `Zapada`


`Zapada` lui Orhan Pamuk mi-a justificat aprecierile la adresa autorului, dupa lectura romanului de Nobel `Ma numesc Rosu`. M-a izbit aceiasi putere a detaliului, construit cu rabdare. Impactul vizual este si el remarcabil: o lume izolata, al carei univers pare a fi stapanit de zapada. O iarna grea, apasatoare blocheaza oraselul turcesc Kars, il arunca intr-o revolutie ce are la baza aceiasi ciocnire de mentalitati dintre Orient si Occident. Personajul principal, poetul Ka m-a impresionat prin `umanitatea` lui, asa cum a facut-o cel din `Pianistul`. Rasturnarile cronologice nu duc la pierderea suspansului, ci arunca sensuri mai adanci si o atentie sporita asupra lucrurilor in desfasurare. Este o poveste trista, deprimanta ce mi-a tinut de cald pret de vreo 2 saptamani. Timpul pare sa stea in loc in `Zapada`. In afara orasului, Ankara, Occidentul isi continua evolutia, in timp ce in Kars ceasul se opreste pentru a ne lasa sa privim in `tihna` la temerile unui om constient de viitorul esec, la conflictele ideologice ce doar acolo, in acel spatiu albit de ninsorile abundente, par justificate. Micul univers creat de Orhan Pamuk capata sens, traieste independent de lumea de afara.

`Ka, urmand sa isi iroseasca o buna parte din ultimii sai patru ani de existenta cu regrete si autoincriminari, avea sa recunoasca ulterior ca se folosise toata viata de obiceiul de a-i rani pe altii cu vorbe ca de o modalitate de a pune la incercare profunzimea dragostei ce i-o arata`.

`Ninsoarea ii trezea intotdeauna lui Ka o senzatie de puritate, sub imperiul careia erau uitate si puse sub obroc mizeria, noroiul si intunecimea orasului, dar in prima zi petrecuta la Kars, sentimentul de inocenta pe care il asocia, de obicei, cu zapada s-a facut nevazut.`

3 comentarii:

Lorelei spunea...

inainte sa mai comentezi si alte carti, invata, totusi, care e treaba cu "aceeasi" si "aceiasi"

Lorelei spunea...

ah si mai era si faptul ca in limba romana, citatul se pune intre ghilimele, nu intre apostrofe, ca in engleza. asa ca hotaraste-te in ce limba scrii

Mihai spunea...

@lorelei: Nu o sa pot sa inteleg niciodata tupeul si nesimtirea unor oameni de a face judecati de valoare cu privire la persoane pe care nu le cunosc absolut deloc. Un comentariu de bun simt ar fi unul legat de carte, de impresiile pe care tie ti le-a lasat, daca ai avut capacitatea intelectuala sa citesti o carte mai mare de 100 de pagini.