marți, 30 septembrie 2008

Nasterea unei zeite


O fetita de sase ani din Bhaktapur a fost declarata zeitate de catre noul guvern nepalez, chiar daca monarhia a fost abolita in primavara acestui an. Nepal a devenit republica in luna mai, dupa 239 de ani de monarhie, lucru ce a dus teoretic la ruperea legaturii istorice dintre monarhie si divinitate. Acest lucru nu a impiedicat insa noul guvern sa desemneze o noua `Kumaris`.

Imi vin in minte numeroasele conexiuni facute de istorici cu privire la relatia monarhie- divinitate, la imaginea conducatorului devenit zeu prin urcarea pe tron (romani, egipteni etc) si altele. In cazul asta, toate astea au fost lipsite de importanta. Traditia nepalezilor si credintele hindu au depasit practic legaturile formale dintre puterea politica si cea religioasa. `Vrem zei, chiar daca imparatul e mort`. Si nimic nu poate fi mai simplu. In Nepal, e 1-0 pentru puterea religioasa :)

Revenind la noua zeita de sase anisori, Shreeya (asa o cheama) a zis ca atunci cand se va face mare va deveni asistenta medicala - de altfel, o nobila indeletnicire pentru un zeu (si sunt catusi de putin ironic).

Niciun comentariu: