marți, 12 august 2008

Nu mai scuipa icoanele, d-le artist!


Toata presa din Romania s-a inghesuit sa scrie despre expozitia cu caracter anti-semit pe care ICR a organizat-o la NY. Nu pot sa nu remarc demagogia demersului jurnalistic a acestor gazetari. Probabil nu au aflat de legea jurnalistica a proximitati – nu ca as fie eu mai destept.

D-lor, proximitatea spatiala, de exemplu, se refera la evenimentele `de peste drum`… Cu alte cuvinte, jurnalistul va fi interesat mai ales de ceea ce afecteaza in mod direct, imediat cititorii sai. Daca traiam in Israel – cu tot respectul, era normal sa aud teorii despre uzul zvasticii in State sau pe case. Dar traiesc in Romania, iar Romania, din cate stiu eu, este o tara majoritar ortodoxa – inca. Ca atare, inainte de a da cu d-l Neagoe de toti peretii, faceti referire la incalcarea oricarei limite de bun-simt prin ofensa religioasa ce a fost adusa poporului roman drept popor crestin. Inainte de zvastici, o avem pe Fec. Maria imbracata intr-o geaca de REBU, il avem pe Hristos alaturi de un falus, sfinti dezbracati ce citesc Biblia etc. Este trist ca aceste imagini sunt trecute pe locul doi, in timp ce in ziare vad titluri precum `Sex si zvastici la New York`, `Poneiul si zvastica` s.a.

Presupun insa ca este o `scapare` pardonabila, de vreme ce Biroul de Presa al Patriarhiei Romane nu a luat o atitudine oficiala in aceasta problema. Sigur, sunt mai importante raspunsuri oficiale la articole denigratoare aparute in ziare obscure (Reporter Special ?? – a auzit cineva de ziarul asta?!?) la adresa Bisericii, decat astfel de ofense.
Atitudinea BOR nu are legatura cu ICR. Insa, atunci cand un artist roman ajunge in ziarele din intreaga lume (am vazut o stire emisa de AFP) si este initiata o astfel de dezbatere, o replica este mai mult decat necesara.

Si nu pot sa nu ma abtin sa nu mentionez viteza de reactie a altor forumuri religioase (Vaticanul, comunitatea islamica sau evreiasca). De ce vorbeste toata lumea despre zvastica? Pentru ca dupa Holocaust, evreii au avut grija sa aduca aminte lumii ororile prin care au trecut ori de cate ori cineva ofensa cumva, cat de putin, sentimentul national. Nu mai vorbesc de reactiile lumii islamica la astfel de ofense – in unele cazuri nefericite, agresive.

De ce nimeni in State nu risca sa zica tare `nigger`?? Pentru ca au existat reactii vehemente ori de cate ori s-a intamplat acest lucru. Nu mai vorbesc de campanile Vaticanului impotriva unor FILME de FICTIUNE (Codul lui Da Vinci, The Chronicles of Narnia pana si Harry Potter). Pentru noi, scuipatul pe icoane a devenit o obisnuinta, iar vulgaritatea gestului nu mai are cum sa surprinda sau sa scandalizeze o comunitate, mai ales cand nu exista nimeni care sa strige: `Baa, nu mai scuipa…`.

Niciun comentariu: