marți, 15 ianuarie 2008

Calitatea de a fi sfant


Care dintre acesti oameni ai spune ca este admirabil: Maica Teresa, Bill Gates sau Norman Barlaug? Pentru multi, raspunsul ar fi foarte simplu. Maica Teresa a fost declarat sfant de catre Vatican, premiata cu premiul Nobel si, conform unui sondaj, este cea mai de apreciat persoana a secolului XX. Bill Gates este destul de criticat in intreaga lume pentru bug-urile pe care le are Windows-ul. Cat despre Norman Barlaug.... Cine naiba e Norman Barlaug ??

Hai sa vedem: Borlaug este `parintele` Revolutiei Verzi ce a folosit agricultura pentru a reduce foametea ca fenomen global si este creditat ca fiind salvatorul a miliarde de vieti – mai mult decat oricine altcineva in istoria omenirii. Bill Gates, in urma unei analize profunde, a hotarat sa isi foloseasca uriasa avere pentru a gasi `leacuri` pentru boli precum malarie sau diaree ce decimeaza tarile de pe Continentul Negru. Cat despre Maica Tereza, in afara unui urias exercitiu de imagine - complet involuntar de altfel, s-a luptat sa furnizeze antibiotice si analgezice unor oameni din Calcutta (nu chiar asa, dar...)

Asa incepe, pe scurt, un articol in New York Times: The Moral Instinct. Foarte tare… Dincolo de problemele principale ridicate fata de legea morala, altceva mi s-a parut interesant: ce este un sfant? Norman Barlaug este un sfant? Stefan cel Mare este un sfant? Se pare ca sanctificarea are legatura directa cu relatia respectivului cu Dumnezeu, insa (vai) aprecierea asta e atat de subiectiva incat mi-e frica de ce or sa zica ai nostri urmasi peste vreo 300 de ani despre Gigi Becali... `A facut, dom`ne, sute de biserici`. Si a facut, nu?

Inca ceva... Articolul asta era unul dintre cele mai citite din saptamana asta pe New York Times... Interes pentru legea morala, huh???

Niciun comentariu: