joi, 18 octombrie 2007

Portocaliul nu mai miroase a libertate


Citesc in dimineata asta o stire pe BBC conform careia Dalai Lama a primit o medalie din partea presedintelui Bush. Chinezii au avut ceva reactii, insa presiunea este destul de mare. Bush este la randu-i presat de motive economice si mai ales de criza nucleara cu Iran-ul si Coreea de Nord.

Liderul tibetan a aparut in ultimii 17 ani (zic 17, pt. ca de atata informatie ne-am bucurat si noi) si a fost premiat, aprobat si `sprijinit` de majoritatea marilor puteri. Anul asta un filmulet era cat pe ce sa ia un Emmy. Un filmulet in care tibetanii sunt `impuscatii precum cainii` - parca zicea cameramanul roman.
Nu stiu daca are rost sa vorbesc de occidentalizarea lui Dalai Lama. Spun doar ca roba aia portocalie – un adevarat brand, nu? nu mai miroase a libertate de mult, la fel cum miros niste poze de le-am vazut intr-un album despre Tibet. In corturi carpite si frumos colorate, cu magarusi parosi si iarba batuta de vant, tibetanii isi traiesc drama. Traiesc ceea ce ei numesc viata. Credeam ca nu exista popor mai aplecat spre propria tragedie decat romanii. Exista...

Niciun comentariu: