marți, 18 septembrie 2007

Religia sau magia `omului elefant`


Citesc aproape zilnic o stire despre scientologie. De la vedete convertite ce si-au gasit identitatea propriei sacralitati in mancat de placente la proteste din partea conservatorilor germani sau mai cine stie ce, lumea vuieste. Este scientologie o religie? Mai rau, este religia un trend?


Pai in cazul asta este.. din ce in ce mai multi se indreapta spre `lumina`, fiindca vreun erou hollywoodian a ajuns un model de religiozitate. Religia tinde sa nu mai fie o punte spre divinitate, ci o urmare a unor modele atat de umane, incat ti se face scarba cand te gandesti ca as putea sa vad un exemplu in Madonna (ce ironie – coincidenta de nume) – daca as vrea sa ma fac cine stie ce mistic evreu sau in Tom Cruise. Si atunci?


Ca sa ramenm in sfera `artistica` am fi toti niste `oameni elefanti` si am striga cat ne-ar tine plamanii: `Nu sunt un animal!`. Atat de subiectiva a devenit o eventuala discutie despre religie si atat de abstracta notiunea de Dumnezeu, incat, asemeni vreunei etape evolutioniste, ajungem sa adoram `semi-zeii`. Si intre Ahile si Brad Pitt nu este decat un cadru. (Stiu ca Ahile nu era adorat si Brad Pitt nu are treaba cu scientologia, desi ce preot frumusel ar fi...nu?).

Niciun comentariu: