joi, 3 mai 2007

Muzica religioasa medievala ascunsa in arhitectura unei capele


Doi muzicieni, tata si fiu, au descoperit intr-o veche biserica din Scotia un cod muzical encriptat in diferite simboluri sculptate in aracadele cladirii, informeaza Reuters.


Thomas Mitchell, in varsta de 75 de ani, muzician si fost expert in coduri al aviatiei roiale britanice, si fiul acestuia – Stuart, compozitor si pianist au descris acest `cod` drept muzica `inghetata`. `Muzica a fost imortalizata in timp cu ajutorul simbolismului` spune Mitchell pe site-ul sau.


Capela ce dateaza din secolul 15 este situata la aprox. 12 km sud de Edinburgh. Atentia celor doi a fost atrasa de 13 ingeri reprezentati pe arcade si de 213 cuburi surprinse in diverse modele geometrice.


Cei doi au concluzionat dupa ani de cercetari ca este vorba de un vechi sistem muzical numit `cymatic` sau modelele lui Chaldni (fizician german). Ei au numit ansamblul (melodia) Rosslyn Motet si l-au completat cu cuvinte dintr-o compozitie moderna. Mai mult, au organizat un concert pe 18 mai cu 4 solisti acompaniati de 8 instrumentalisti ce vor canta aria descifrata.
Sursa si imagine: Reuters

Niciun comentariu: