miercuri, 4 aprilie 2007

Lansare de carte la Patriarhie


Ieri, 3 aprilie, a avut loc la Palatul Patriarhiei, lansarea lucrarii `Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist`, aparuta la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti – 2007.

Lucrarea cu caracter ecumenic, consacrată creştinilor care şi-au dat viaţa pentru credinţa în Hristos în perioada regimului comunist în România, este rezultatul cercetărilor întreprinse în întreaga ţară, într-o perioadă de patru ani, de către Bisericile Ortodoxă Română, Romano-Catolică şi Evanghelică din România, cu scopul realizării unui martirologiu creştin al României.

Aceasta a fost realizată cu sprijinul Fundaţiei Sf. Gerhard din Stutgart, Germania, de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Rottenburg.Criteriile hotărâte de către iniţiatorii proiectului pentru stabilirea statutului de martir au fost următoarele:
- moarte violentă (împuşcare, spânzurare, îngheţare, înjunghiere, îngropare de viu, privaţiune de hrană şi apă., etc.) sau în urma chinurilor suferite în temniţă sau într-o perioadă de timp imediat următoare detenţiei,
- ura persecutorului faţă de credinţă şi Biserică,
- acceptarea conştientă a martirului, etc.

Lucrarea, aflată la prima ediţie, include biografiile şi împrejurările martiriului a 240 de creştini, dintre care 207 au fost ortodocşi, 30 romano-catolici şi 4 evanghelici. Majoritatea acestora au fost clerici (episcopi şi preoţi), profesori de teologie, avocaţi, ţărani, comercianţi şi studenţi.

Realizarea acestui volum constituie o contribuţie românească la un proiect european de identificare a martirilor creştini din secolul al XX-lea (în numeroase ţări europene au apărut sau urmează să apară lucrări similare), cu scopul de a sublinia şi din această perspectivă, valorile creştine comune ale culturii şi civilizaţiei europene, ca temelie şi liant pentru comunitatea europeană aflată în proces de edificare.

Sursa: Patriarhia Romana

Niciun comentariu: