marți, 4 decembrie 2007

Reclama Red Bull - retrasa pentru blasfemie


Un preot catolic a convins producatorul de bauturi energizante Red Bull sa retraga o reclama deoarece se foloseste de evenimentul Nasterii Domnului intr-un mod lipsit de respect fata de crestinism.

Parintele Marco Damanti din Sicilia i-a acuzat pe cei de la Red Bull de blasfemie, iar acestia au raspuns ca vor retrage de pe piata reclama cu pricina.
Spotul prezenta 4 magi in loc de 3 in vizita la pestera din Bethleem, cel de al 4-lea aflandu-se aici dupa ce a consumat o cutie de Red Bull

Sony sau Madonna sunt cateva nume ale caror reclame au fost interzise de Biserica Catolica.

miercuri, 21 noiembrie 2007

Lupercale - s-a descoperit pestera mitica a fondatorilor Romei


Arheologii italieni au descoperit o pestera despre care se crede ca ar fi locul legendar in care Romulus si Remus – gemenii fondatori ai Romei, au fost crescuti de o lupoiaca. Pestera a fost descoperita in apropierea ruinelor palatului imperial al lui Augustus.

Cercetatorii sunt aproape siguri ca acesta este locul pierdut numit `Lupercale` si considerat sacru de vechii romani. Incaperea a fost gasita la 16 metri sub pamant.

Conform mitului, Romulus si Remus – copiii gemeni ai zeului Marte au fost abandonati pe marginea raului Tiber, unde au fost gasiti de o lupoaica care i-a hranit cu propriul lapte.

Cei doi frati ar fi fondat Roma pe 21 aprilie 753 i.d.Hr., dupa care s-au luptat pentru putere. Romulus l-a ucis pe Remus si a devenit astfel primul imparat al Romei. `Este clar ca Augustus si-a dorit ca locuinta sa sa fie construita langa un loc sacru pentru Roma` a declarat Giorgio Croci – seful echipei de arheologi.

Cultul prin care se comemora evenimentul fondarii Romei si ce consta in rituri de fertilitate a existat pana in secolul 5 d. Hr, cand a fost interzis de papa Gelasius I.

vineri, 16 noiembrie 2007

Parintele Dumitru Staniloaie - 104 ani de la nasterea sa


Astazi, 16 noiembrie, se implinesc 104 ani de la nasterea celui mai mare teolog roman - Pr. Prof. Dumitru Staniloaie.


S-a nascut la data de 16 noiembrie 1903, in localitatea Vladeni din Brasov. A urmat cursurile Liceului "Andrei Saguna" din Brasov. Dupa anul 1918, s-a mutat in Bucovina unde a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti. Si-a sustinut, in mai 1928, teza de doctorat la Facultatea de Teologie din Cernauti. La varsta de 26 de ani si-a inceput cariera de profesor de Dogmatica la Academia Teologica din Sibiu.

A primit titlul de "Doctor Honoris Causa" din partea Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Atena, Tesalonic, Belgrad si a Institutului "Saint Serge" din Paris.

Opera sa teologica insumeaza 90 de carti, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 16 prefete, 35 de cuvantari comemorative, 475 de articole de ziar, 17 interviuri, 15 predici publicate, 60 de convorbiri sau interviuri inregistrate la radio si televiziune.

In anul 1992, parintele Dumitru Staniloae a devenit membru titular al Academiei Romane. In acelasi an a fost declarat "Doctor Honoris Causa" de catre Universitatea din Bucuresti.

Pentru modul in care a scris si a vorbit despre teologia dragostei, a fost numit "Teologul dragostei crestine". A trecut la cele vesnice la data de 5 octombrie 1993.


joi, 15 noiembrie 2007

30 de rusi asteapta sfarsitul lumii intr-o pestera

Cel putin 30 de membrii ai unui cult `apocaliptic` din Rusia s-au baricadat intr-o pestera pentru a astepta sfarsitul lumii si ameninta ca se vor sinucide daca politia va interveni, anunta Reuters.

`Au blocat intrarea si refuza sa iasa afara si ameninta ca vor da foc unui rezervor de benzina si vor sari in aer` a declarat un purtator de cuvant al politiei.

Membrii sectei – 29 de adulti si 4 copii se afla intr-o pestere din regiunea Penza, centrul Rusiei. `Sunt simpli crestini. Sustin ca Biserica nu isi face treaba si ca sfaristul lumii va veni in curand si ca vor sa se salveze` a declarat un preot postului TV NTV.

Presa locala sustine ca acestia asteapta sfarsitul lumii undeva prin luna mai a anului viitor. Liderul grupului – Pyotr Kuznetsov, in varsta de 43 de ani si diagnosticat cu schizofrenie a fost retinut de politie. In ultimele luni, acesta a dormit intr-un sicriu.

miercuri, 14 noiembrie 2007

Vezi?


Somalezii isi descriu viata din si dimprejurul capitalei Mogadishu – prinsa intre violentele insurgentilor si trupele guvernamentale, acompaniate de fortele etiopiene, intr-un editorial BBC.

Mama a doi copii – Faduma, in varsta de 22 de ani, traieste intr-o tabara de refugiati in centrul Mogadishu-ului de 7 ani.

`Am incercat sa plec de aici in aprilie, insa sotul meu a fost ranit in fata de un glont ratacit si m-am intors sa am grija de el. Nu avem mancare, medicamente. Sunt cateva spitale in apropiere insa nu ne primesc fiindca nu avem bani. Primesc doar cazurile grave – impuscatii.`

`Mi-a murit un copil de diaree. Au loc o gramada de violuri. O femeie din tabara a fost violata in grup. Au venit unii, i-au luat copilul pe care i l-au dat tatalui, iar trei dintre ei au violat-o...`

`Nici nu ne ducem la toaleta noaptea. Niciunul dintre sotii nostri nu divorteaza, fiindca stiu ca nu este vina femeilor. Oamenii nu le privesc diferit. Nu exista genul asta de probleme pentru ca adesea femeile sunt violate in fata sotului, a tatalui, a familiei si nu se poate face nimic. Singura problema este ca nu se trezeste a doua zi. Zace in pat`.

`Camerele sunt mici, iar atunci cand o femeie este violata toata lumea stie pentru ca putem sa o auzim tipand. Nu avem ce sa facem... Nu avem arme, putem doar sa fim amabili....`

luni, 12 noiembrie 2007

Templu preistoric descoperit in Peru


Un templu vechi de 4 000 de ani a fost descoperit in Peru, pe coasta de nord – acesta fiind unul dintre cele mai vechi edificii religioase descoperit vreodata pe cele doua continente americane, a anuntat Reuters.

Templul face parte dintr-un complex mai vast – botezat Ventarron, a declarat arheologul peruvian Walter Alva – seful echipei de cercetatori: `Sunt remarcabile metodele de constructie, designul si mai ales picturile murale – care pot fi cele mai vechi din America`.

Incadrat in cultura Proto-Chimu, complexul este situat in regiunea Lambayeque, la 472 km de capitala Lima. `Descoperirea atesta faptul ca Lambayeque era o zona ce favoriza schimbul cultural intre coasta Pacificului si restul tarii` a mai spus Alva.

vineri, 9 noiembrie 2007

Cimitirul vesel - Canada


Canadienii sunt foarte grijulii atunci cand vine vorba de ultimele lor cuvinte. Acest lucru este scos in evidenta de scriitoarea Nancy Millar in lucrarea ei `The Final Word: The Book of Canadian Epitaphs`.
`As prefera sa fiu in Boston si sa ii vad pe Red Sox` sau `V-am spus ca sunt bolnav` sunt doar cateva dintre mesajele care se pot citi pe pietrele funerare din cimitirele canadiene.
Pentru pasionatii de sport: `La pescuit!`
Pentru scriitori: `Va urma!`
Romantici: `Vom dansa in lumina lunii`

`Eu va botez cu apa...`


Sute de crestini au fost botezati ieri (8 noiembrie) in raul Iordan.

miercuri, 7 noiembrie 2007

Disperare

Ai simtit vreodata un nod in gat? Stii ca daca reusesti sa schitezi vreun geamat e bine... Scapi cumva de presiune... Dar ramai cu el in cerul gurii si simti cum coboara – un vartej de amaraciune, furie si durere. La suprafata, apele se linistesc... Privirea e pierduta in vreun colt de tavan si zambesti tamp daca te intreaba cineva ceva; jos se rup bucati din trahee in timp ce nodul coboara... Stii capatul... exista un depozit nedefinit pentru asta... Iar starile se depoziteaza cuminti si cu ochi amenintatori... isi vor cere tributul mai devreme sau mai tarziu... In gat ramane praful ala de gutuie nemestecata.

joi, 1 noiembrie 2007

Trick!


A trecut si Halloween-ul asta… Suna ciudat… Insa realitatea asta este: Halloween-ul a devenit o sarbatoare internationala. Nu am o problema cu asta, dimpotriva. Dupa ce am citit `Sacrul si profanul` orice veste ce ar reflecta un timp sau spatiu deosebit de cel profan ma bucura. In cele din urma, interesul pentru ceva de depaseste simple ratiuni ale societatii consumiste in care traim este imbucurator. Imi aduce aminte ca si omul contemporan este om si omul este o fiinta religioasa, nu?

Halloween-ul ma sperie insa… Este cel mai bun exemplu de superficialitate. O lume intreaga il sarbatoreste doar fiindca in America copiii primesc dulciuri, iar la noi se mai bucura omu` de o petrecere mascata dupa ce iese de la birou. Eventual ceva cadouri cu dovleci si vrajitoare pe bat. Dincolo de aspectele comerciale, ma sperie superficialitatea… nu este timp sacru… Este un exemplu cras despre cum o lume demistificata ce se indreapta spre autosuficienta acapareaza prin superficialitate laturi spirituale. Omul contemporan este prea ocupat pentru a da atentie cu adevarat unor aspecte spirituale. Insa are nevoie de ele… si le mascheaza prin astfel de prilejuri de manifestare a nevoiei personale de transcendent. Nici macar nu e constient de asta… Este un surogat al unei trairi spirituale, o ciocolata sa tina de foame…

Nu mi s-ar parea insa in cele din urma ceva atat de important, mai ales ca este greu de crezut oricum ca o sarbatoare `pagana` de mult apusa ar putea avea ceva ecouri reale in planul trairii personale. Insa acelasi lucru se intampla si cu Craciunul, cu Pastile… Nu mai avem timp sau resurse sa acordam cu adevarat atentie unor astfel de sarbatori… Incet dar sigur colindatul devine un `trick or treat` de iarna, iar Craciunul ceva ocazie de primit cadouri… Pastile este atat de `obositor` daca trebuie sa urmam si noi un drum al Crucii, daca trebuie sa murim si sa inviem alaturi de Hristos… Nu e mai simplu sa luam masa in familie, un gratar, un ou rosu si ceva `iepurasi`? E… Ne amagim ca mergem sa luam lumina de la biserica, ne amagim ca suntem niste oameni religiosi…

Suntem atat de profani in timpul pe care il consideram a fi sacru incat devenim nuli din punct de vedere spiritual. Ne amagim… Trick!

luni, 22 octombrie 2007

Umor divin


Legea iudaica ce interzice recoltarea produselor anuale in fiecare al saptelea an determina chiar si pe cei mai stricti `sionisti` sa cumpere mancare de la fermierii palestinieni, informeaza Reuters.

Confom legii mozaice, agricultorii trebuie sa ingaduie pamantului `sa se odihneasca` (cf. Ies. 23, 10-11) in fiecare al saptelea an – ceea ce inseamna ca nu trebuie nici sa semene, nici sa recolteze ceva ce ar creste in acel an.

Pana acum, fermierii au relativizat legea, limitandu-se la a nu vinde acel pamant unui necredincios (ne-evreu) in anul respectiv.

Anul acesta, mai multi militanti ortodocsi sustin respectarea exacta a legii mozaice si isi indreapta atentia catre recoltele palestinienilor – ironie in contextul conflictului dintre cele doua natii.

`Dumnzeu vrea ca sa ne aducem aminte ca nu noi, ci El este stapanul acestui pamant` a declarat rabinul Shner Revach.

Dincolo de mesajul atat de benefic pe care legea mozaica in sine il transmite -responsabilitatea fata de pamant si intelegerea adecvata a `stapanirii` pamantului, nu pot sa nu vad ce simt al umorului frumos are Dumnezeu.

duminică, 21 octombrie 2007

Vorbe...

Azi a murit cineva. Nu azi – vineri. Am vazut-o pe femeia asta pentru prima data acum 2 saptamani. Am fost sa la ea cu treburi - hai sa spunem spirituale. Era paralizata. Slaba. Statea singura intr-o incapere micuta. Un frigider, TV si un pat. Tavanul din placi de PFL – de-alea subtiri. O usa cu geamuri din acelea mici – patrate. O icoana pe perete si o candela. Aprinsa. Nu stiu daca era curat fiindca veneam eu sau asa pastrau copii – un domn pe la 50 de ani cu sotia.

Sambata a venit nora sa imi zica ca a murit `mama Ileana`. Avea ochii un pic lacrimati – nu stiu daca de la vantul de afara sau fiindca tocmai plansese. Am zis ca a plans. Se aseaza un fel de pace asupra unei astfel de case… Nu pot sa explic. Ca o liniste definitiva si reconfortanta. Nu mai exista lupta – probabil de asta.

De ce scriu despre tanti Ilena? Pentru ca tanti Ileana sta acum intr-un cosciug pe o masa, intr-o incapere micuta, cu tavanul din placi subtiri de PFL. Si o candela. Aprinsa. Altceva? Pai i-am zis acum vreo 2 saptamani ca o sa fie bine…

joi, 18 octombrie 2007

Portocaliul nu mai miroase a libertate


Citesc in dimineata asta o stire pe BBC conform careia Dalai Lama a primit o medalie din partea presedintelui Bush. Chinezii au avut ceva reactii, insa presiunea este destul de mare. Bush este la randu-i presat de motive economice si mai ales de criza nucleara cu Iran-ul si Coreea de Nord.

Liderul tibetan a aparut in ultimii 17 ani (zic 17, pt. ca de atata informatie ne-am bucurat si noi) si a fost premiat, aprobat si `sprijinit` de majoritatea marilor puteri. Anul asta un filmulet era cat pe ce sa ia un Emmy. Un filmulet in care tibetanii sunt `impuscatii precum cainii` - parca zicea cameramanul roman.
Nu stiu daca are rost sa vorbesc de occidentalizarea lui Dalai Lama. Spun doar ca roba aia portocalie – un adevarat brand, nu? nu mai miroase a libertate de mult, la fel cum miros niste poze de le-am vazut intr-un album despre Tibet. In corturi carpite si frumos colorate, cu magarusi parosi si iarba batuta de vant, tibetanii isi traiesc drama. Traiesc ceea ce ei numesc viata. Credeam ca nu exista popor mai aplecat spre propria tragedie decat romanii. Exista...

luni, 15 octombrie 2007

Fake Life


Some lyrics about today`s life:


I pour all my blood on your ignorance
to awake
that you inside, outside, beside your whispers,
that quake
that you use to calm down with some artificial diversion -
you look solicitous ‘bout your social status dimension
but you know you’re faking,
you feel the hollow, you’re shaking
all the way.

From my side you’re not looking very well -
so pale,
the night seems to be your way of forgetting
the day
when you work for those rich guys who don’t know who the hell you are,
for the papers that pay for the pressure stirring your blood and scar
your foolish patience with a shooting star.


They covered your eyes with a fake life,
tv and magazines present the ideal wife,
terrorists threaten your promotion time -
give me a break, I don’t give a dime
for this cheap way of buying your breath and supply
you’re numb with illusions of comfort and try
to steer clear of the truth that it’s just about ourselves -
we have to dig deep, not someone else...


The Lyrics are from the song `Fake Life` played by Byron (`Forbidden Drama`, 2007)

vineri, 28 septembrie 2007

DATA - Africa needs help


`Atunci cand esti prins in saracie, nu esti liber. Atunci cand niste legi comerciale te impiedica sa vinzi mancarea pe care o produci, nu esti liber` si-a inceput solistul U2 discursul joi noapte (27 septembrie) – atunci cand a primit Medal of Liberty din partea presedintelui Bush.`Atunci cand esti un calugar din Burma si esti impiedicat sa intri in propriul templu din cauza mesajului vostru de pace... atunci, nici unul dintre noi nu este liber` a continuat Bono.

Organizatia lui Bono – DATA a reusit sa salveze de la infiintarea sa din 2002 peste 2 milioane de vieti in lumea intrega.

Fact:

`HIV/AIDS killed 2.1 million people in Africa in 2006. Tuberculosis (TB) killed approximately 550,000 people in the region last year, and at least 1 million people die from malaria each year, mostly children in Africa. These global pandemics disproportionately affect the poorest of the poor. Africa is by far the hardest hit: More people die every single month in Africa from AIDS and malaria alone than died in the entirety of the 2004 Asia-Pacific tsunami. Just as startling are the number of children who are left behind. Today in Africa there are 12 million AIDS orphans and that number is expected to climb to 18 million by 2010.`

41% dintre africani traiesc cu mai putin de un dolar/zi.

50% din populatia Rwandei - mai putin de 18 ani.

46 de ani – media de varsta a unui african.

7 700 de africani sunt infectati cu HIV zilnic.

1 milion de copii mor anual in Africa din cauza malariei. O panza pt. tantari costa 6 dolari...

5 800 de africani mor zilnic de SIDA.

duminică, 23 septembrie 2007

Biserica Sf. Treime Bobesti

Biserica Sf. Treime din Bobesti, Glina a fost construita de Constantin Balaceanu, in 1825. Pe piatra de pisanie sunt trecuti, alaturi de acesta, sotia sa - baneasa Sultana si cei 4 fii Stefan, Constantin, Grigorie si Ioan.

Iata o scurta biografie:

Constantin Balaceanu (1764-1831), al cincilea din neam cu acest nume, a fost descris ca “una dintre cele mai stralucitoare figuri” din familie. Citea si vorbea limbile franceza si neogreaca, fiind si un bun cunoscator al celor doua culturi.

Gheorghe Lazar l-a considerat un adevarat carturar, apartinand unei generatii de oameni instruiti, printre care Iordache si Dinicu Golescu, Ion Cantacuzino. Cand avea 20 de ani s-a recasatorit (prima sotie ii murise) cu o fata bogata si de neam, Sultana Parscoveanu. Au avut patru baieti si doua fete, de educatia carora s-a ocupat.

Traditia Balacenilor secolului al XVIII-lea cerea sa-si puna copiii sa invete carte. Constantin era stapan pe cea mai mare parte a domeniului de la Balaci, cu toate satele din jur, pe care l-a sporit prin achizitionarea altor mosii. A fost proprietar la Stolnici si la Coslegi, unde de asemenea si-a marit mosiile cumparand pamant de la mosneni. “Pe langa aceste mari proprietati agricole, cu terenuri arabile, vii, livezi, paduri, izlazuri, iazuri, conace, mori, carciumi si toate acareturile, mai avea case, pravalii, ateliere, brutarii s.a. in Bucuresti”, scria Constantin Balaceanu Stolnici in “Saga Balacenilor”.

Pe langa principalele lui mosii a ctitorit biserici. Fiind un bun gospodar, a reusit sa ajunga unul dintre cei mai bogati boieri ai tarii si cel mai instarit dintre toti Balacenii, din toate timpurile.

marți, 18 septembrie 2007

Religia sau magia `omului elefant`


Citesc aproape zilnic o stire despre scientologie. De la vedete convertite ce si-au gasit identitatea propriei sacralitati in mancat de placente la proteste din partea conservatorilor germani sau mai cine stie ce, lumea vuieste. Este scientologie o religie? Mai rau, este religia un trend?


Pai in cazul asta este.. din ce in ce mai multi se indreapta spre `lumina`, fiindca vreun erou hollywoodian a ajuns un model de religiozitate. Religia tinde sa nu mai fie o punte spre divinitate, ci o urmare a unor modele atat de umane, incat ti se face scarba cand te gandesti ca as putea sa vad un exemplu in Madonna (ce ironie – coincidenta de nume) – daca as vrea sa ma fac cine stie ce mistic evreu sau in Tom Cruise. Si atunci?


Ca sa ramenm in sfera `artistica` am fi toti niste `oameni elefanti` si am striga cat ne-ar tine plamanii: `Nu sunt un animal!`. Atat de subiectiva a devenit o eventuala discutie despre religie si atat de abstracta notiunea de Dumnezeu, incat, asemeni vreunei etape evolutioniste, ajungem sa adoram `semi-zeii`. Si intre Ahile si Brad Pitt nu este decat un cadru. (Stiu ca Ahile nu era adorat si Brad Pitt nu are treaba cu scientologia, desi ce preot frumusel ar fi...nu?).

joi, 16 august 2007

Un englez in New York


Nu pot sa uit una dintre cele mai frumoase si mai crude lectii pe care mi-a dat-o un pusti de 9 ani… Costi.

- `Dom` professor, pot sa va cant ceva?`. Era prima mea ora la clasa a 4-a dintr-o scoala speciala bucuresteana. Costi? Un pusti cu pielea alba si parul negru – negru, imbracat cu niste pantaloni de stofa un pic cam scurti, ce-i veneau chiar deasupra gleznei… si un pulover albastru… Ochi negri, jucausi si distrati… `Sufera de o boala ce i se agraveaza pe zi ce trece`, mi-a zis directoarea… `Uita…`

- `Zi, Costi`.

Vine fuga in fata catedrei si cu un accent incredibil de bun, canta: `Ooo, I`m an alien, I`m a legal alien, I`m a englishman in New York`…

Am privit altfel cuvantul `alienat`… Strain… Ce este nebunia? Cat de ciudat sa vezi altfel `nebunia` prin ochii jucausi ai unui pusti ce inconstinet si complet dezinteresat se vede `strain`…! `Uita` de unde a venit… Un loc nou…doar un alt oras… Nu e frumoasa nebunia?

luni, 30 iulie 2007

A murit Prea Fericitul Parinte Teoctist


Prea Fericitul Parinte a decedat in aceasta după-amiaza, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac, la varsta de 92 de ani. Dumnezeu sa il odihneasca!

luni, 28 mai 2007

Interviu cu Dumnezeu

-Ai vrea sa-mi iei un interviu? deci…..zise Dumnezeu.-Daca ai timp.… am raspuns eu.

Dumnezeu a zâmbit, spunând:-Timpul meu este eternitatea. Ce intrebari ai vrea sa-mi pui?-Ce te surprinde cel mai mult la oameni?

Dumnezeu a raspuns:
-Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca, apoi iarasi tânjesc sa fie copii; că îsi pierd sanatatea ca sa faca bani si apoi îsi cheltuiesc banii ca sa-si refaca sanatatea; faptul ca se gandesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.

Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp. Apoi am intrebat:
-Ca un parinte, care sunt câteva din lectiile de viata, pe care ai dori sa le învete copiii Tai?

-Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc si ca dureaza mai multi ani ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca exista oameni care ii iubesc dar pur si simplu nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oamnei se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada in mod diferit;sa invete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca de asemenea trebuie sa se ierte pe ei insisi.

-Multumesc pentru timpul acordat.. am zis umil. Ar mai fi ceva : ce ai dori ca oamenii sa stie ?

Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a zis:
-Doar faptul ca sunt aici, intotdeuna…

Octavian Paler

vineri, 25 mai 2007

Gena lui Dumnezeu


Oamenii de ştiinţă cred că există o genă responsabilă de credinţa religioasă, pe care au numit-o „gena lui Dumnezeu”, informează AP, potrivit Rompres. Revista săptămânală „La Vie” prezintă mai multe studii în care se afirmă că atracţia pentru religie şi misticism ar fi în mare parte determinată de acţiunea unei gene. Un studiu realizat de expertul în biologie moleculară Dean Hamer compară patrimoniul genetic a 1.000 de voluntari după ce aceştia au fost supuşi unui chestionar menit să le evalueze credinţa religioasă.
La capătul acestui experiment expertul a izolat o genă, VMAT2, pe care a botezat-o ‘’gena lui Dumnezeu’’. Hamer a detaliat ulterior că trăirile religioase sunt probabil rezultatul acţiunii şi interacţiunii mai multor mii de gene, şi nu ale uneia singure.
Cel de-al doilea studiu prezentat de revista ‘’La Vie’’ a fost realizat de psihologul american Laura Koening pe un eşantion de 546 de voluntari, dintre care 100 de gemeni. Concluziile au fost că abia la vârsta adultă gemenii monozigoţi ajung să manifeste concepţii similare despre religie, fenomen care nu s-a regăsit şi la ceilalţi subiecţi implicaţi în studiu.

Sursa: ziarul Gandul


Despre ideea innascuta de divinitate au vorbit multi (crestini, Fer. Augustin, Jung, Eliade etc). Descoperirea unei gene care sta la baza credintei omului in Dumnezeu probabil nu aduce nimic nou. Ce a existat intai? Ideea? Ideea a fost sadita intr-un cod uman? Codul uman genereaza ideea? Platon a raspuns favorabil ideii. Exista o gena a lui Dumnezeu pentru ca exista Dumnezeu sau exista Dumnezeu fiindca exista o gena care sustine credinta in El?

Nu cred ca este vorba de `potentarea ideilor` asa cum o expune Freud. Este dramatic insa sa credem ca daca ajungem sa cunoastem ultima gena din ADN-ul uman avem o notiune despre ce inseamna omul. Sau daca vom crede asta, un nou om se va naste. Acest om, insa, nu va avea nimic uman in el.

vineri, 4 mai 2007

Musulmani si crestini

Intr-o stire preluata via Reuters, cotidianul Washington Post comenteaza intalnirea de astazi (4 mai) dintre papa Benedict si fostul presedinte iranian Mohammad Khatami. Acesta din urma a declarat ca `ranile dintre crestini si musulmani sunt inca foarte adanci`, facand referire la controversatul discurs din septembrie 2006 a suveranului pontif.

`In mod sigur, o intalnire cu Sfantul Parinte nu poate fi suficienta pentru a vindeca aceste rani, insa facem eforturi mari pentru a incepe vindecarea acestora` a spus Khatami.

In septembrie, papa a citat un imparat bizantin al sec. XIV, care spunea ca Islam-ul nu a adus decat rau lumii si ca se imprastie prin sabie, o metoda irationala si contrara naturii divine. Papa si-a cerut scuze pentru mesajul inteles gresit dupa numeroase proteste, incluzand atacuri in Orientul Mijlociu si uciderea unei calugarite in Somalia.

Cei doi au discutat despre promovarea pacii in lume, despre gasirea radacinilor comune ca religii monteiste.

`Daca societatile crestine si islamice ar putea sa se bazeze pe dragoste si dreptate si am lupta impotriva violentelor si extremismului... atunci am avea un inceput foarte bun`. Khatami a mai spus ca nimeni nu trebuie sa foloseasca numele lui Dumnezeu pentru a instiga la razboi sau ura sau sa vorbeasca ignorant despre cruciade.

De asemenea, ambele religii trebuie sa intre intr-un dialog practic si sincer pentru a obtine pacea si a elimina terorismul si razboiul`.

Ma intreb daca vom reusi in acest context politic-social actual sa depasim diferentele religioase... Pacea poate fi un obiectiv de atins? In ce masura contribuim la extremismul celor de alta religie si in ce masura contribuie ei la al nostru?Nu stiu unde si cum vom gasi o cale... Insa devine imperativ.




















































joi, 3 mai 2007

Muzica religioasa medievala ascunsa in arhitectura unei capele


Doi muzicieni, tata si fiu, au descoperit intr-o veche biserica din Scotia un cod muzical encriptat in diferite simboluri sculptate in aracadele cladirii, informeaza Reuters.


Thomas Mitchell, in varsta de 75 de ani, muzician si fost expert in coduri al aviatiei roiale britanice, si fiul acestuia – Stuart, compozitor si pianist au descris acest `cod` drept muzica `inghetata`. `Muzica a fost imortalizata in timp cu ajutorul simbolismului` spune Mitchell pe site-ul sau.


Capela ce dateaza din secolul 15 este situata la aprox. 12 km sud de Edinburgh. Atentia celor doi a fost atrasa de 13 ingeri reprezentati pe arcade si de 213 cuburi surprinse in diverse modele geometrice.


Cei doi au concluzionat dupa ani de cercetari ca este vorba de un vechi sistem muzical numit `cymatic` sau modelele lui Chaldni (fizician german). Ei au numit ansamblul (melodia) Rosslyn Motet si l-au completat cu cuvinte dintr-o compozitie moderna. Mai mult, au organizat un concert pe 18 mai cu 4 solisti acompaniati de 8 instrumentalisti ce vor canta aria descifrata.
Sursa si imagine: Reuters

duminică, 29 aprilie 2007

joi, 5 aprilie 2007

`Albania il redescopera pe Dumnezeu` - si odata cu ea, o lume intreaga


O catedrala catolica din Albania transformata de comunisti in teren de baschet a primit peste 2000 de credinciosi la slujba de duminica trecuta, in timp ce la inceputul acestei saptamani o moschee si-a deschis portile cu sunet de fanfare si chemare la rugaciune.

`Albanezii sunt bucurosi ca si-au primit religia inapoi` a spus un preot catholic in varsta de 83 de ani, ce a stat in inchisoare 25 de ani pentru credinta sa.

`Ni s-a interzis sa mai zicem `Craciun fericit`` - isi aminteste un inginer, care in ultimii 5 ani frecventeaza o biserica ortodoxa, ridicata cu fonduri din Grecia.

Albania a fost prima tara devenita ateista in mod oficial in 1967. Atunci, Enver Hoxha, a ordonat inchiderea sau demolarea tuturor locasurilor de cult, cele ce au ramas fiind transformate in depozite sau in terenuri de sport. Pana in 1990 – odata cu caderea comunismului, orice manifestare religioasa a fost interzisa.

Asta este stirea… Pentru mine, insa, e mai mult de atat. Ziarul care publica aceasta informatie sub titlul `Albanians Rediscover God, If Not Old-Time Religion` este Washington Post. Articolul se incheie cu urmatorul citat `Religia mentine oamenii in viata`... Si cei de la New York Times mai publica destul de des cate un articol legat de religie...

Ma bucur cand vad si in presa noastra si cate o stire din viata Bisericii - `BOR sfinteste Sf. Mir` sau `Lansare de carte la Patriarhie` etc... Asta inseamna ca existam din punctul de vedere al societatii contemporane si mai mult decat atat: oamenii incep (iarasi) sa constientizeze rolul religiei. Incep sa vada finalitatea unei lumi lipsita de sentimentul religios... si ii sperie. Multi isi aduc aminte, multi invata... Respiram.

miercuri, 4 aprilie 2007

Lansare de carte la Patriarhie


Ieri, 3 aprilie, a avut loc la Palatul Patriarhiei, lansarea lucrarii `Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist`, aparuta la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti – 2007.

Lucrarea cu caracter ecumenic, consacrată creştinilor care şi-au dat viaţa pentru credinţa în Hristos în perioada regimului comunist în România, este rezultatul cercetărilor întreprinse în întreaga ţară, într-o perioadă de patru ani, de către Bisericile Ortodoxă Română, Romano-Catolică şi Evanghelică din România, cu scopul realizării unui martirologiu creştin al României.

Aceasta a fost realizată cu sprijinul Fundaţiei Sf. Gerhard din Stutgart, Germania, de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Rottenburg.Criteriile hotărâte de către iniţiatorii proiectului pentru stabilirea statutului de martir au fost următoarele:
- moarte violentă (împuşcare, spânzurare, îngheţare, înjunghiere, îngropare de viu, privaţiune de hrană şi apă., etc.) sau în urma chinurilor suferite în temniţă sau într-o perioadă de timp imediat următoare detenţiei,
- ura persecutorului faţă de credinţă şi Biserică,
- acceptarea conştientă a martirului, etc.

Lucrarea, aflată la prima ediţie, include biografiile şi împrejurările martiriului a 240 de creştini, dintre care 207 au fost ortodocşi, 30 romano-catolici şi 4 evanghelici. Majoritatea acestora au fost clerici (episcopi şi preoţi), profesori de teologie, avocaţi, ţărani, comercianţi şi studenţi.

Realizarea acestui volum constituie o contribuţie românească la un proiect european de identificare a martirilor creştini din secolul al XX-lea (în numeroase ţări europene au apărut sau urmează să apară lucrări similare), cu scopul de a sublinia şi din această perspectivă, valorile creştine comune ale culturii şi civilizaţiei europene, ca temelie şi liant pentru comunitatea europeană aflată în proces de edificare.

Sursa: Patriarhia Romana

duminică, 1 aprilie 2007

Vesnicia s-a nascut la sat







Am fost ieri la Muzeul Satului... Am vazut la un moment dat un gard... Fiecare scandura era sculptata, ornata cu diverse motive traditionale - extraordinar. Ce m-a uimit a fost faptul ca acel gard nu a fost facut special pentru vreo expozitie, muzeu etc. Pur si simplu era gardul unei case... Cineva a pierdut mult timp pt. a sculpta fiecare scandura. Timpul avea alta valoare... Timpul slujea omul, ii era dator. Acum noi suntem sclavii timpului... `Time is money`. Oricum - o vizita pe care o recomand: aer curat, verdeata, arta, traditie, Romania.