luni, 28 mai 2007

Interviu cu Dumnezeu

-Ai vrea sa-mi iei un interviu? deci…..zise Dumnezeu.-Daca ai timp.… am raspuns eu.

Dumnezeu a zâmbit, spunând:-Timpul meu este eternitatea. Ce intrebari ai vrea sa-mi pui?-Ce te surprinde cel mai mult la oameni?

Dumnezeu a raspuns:
-Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca, apoi iarasi tânjesc sa fie copii; că îsi pierd sanatatea ca sa faca bani si apoi îsi cheltuiesc banii ca sa-si refaca sanatatea; faptul ca se gandesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.

Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp. Apoi am intrebat:
-Ca un parinte, care sunt câteva din lectiile de viata, pe care ai dori sa le învete copiii Tai?

-Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc si ca dureaza mai multi ani ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca exista oameni care ii iubesc dar pur si simplu nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oamnei se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada in mod diferit;sa invete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca de asemenea trebuie sa se ierte pe ei insisi.

-Multumesc pentru timpul acordat.. am zis umil. Ar mai fi ceva : ce ai dori ca oamenii sa stie ?

Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a zis:
-Doar faptul ca sunt aici, intotdeuna…

Octavian Paler

vineri, 25 mai 2007

Gena lui Dumnezeu


Oamenii de ştiinţă cred că există o genă responsabilă de credinţa religioasă, pe care au numit-o „gena lui Dumnezeu”, informează AP, potrivit Rompres. Revista săptămânală „La Vie” prezintă mai multe studii în care se afirmă că atracţia pentru religie şi misticism ar fi în mare parte determinată de acţiunea unei gene. Un studiu realizat de expertul în biologie moleculară Dean Hamer compară patrimoniul genetic a 1.000 de voluntari după ce aceştia au fost supuşi unui chestionar menit să le evalueze credinţa religioasă.
La capătul acestui experiment expertul a izolat o genă, VMAT2, pe care a botezat-o ‘’gena lui Dumnezeu’’. Hamer a detaliat ulterior că trăirile religioase sunt probabil rezultatul acţiunii şi interacţiunii mai multor mii de gene, şi nu ale uneia singure.
Cel de-al doilea studiu prezentat de revista ‘’La Vie’’ a fost realizat de psihologul american Laura Koening pe un eşantion de 546 de voluntari, dintre care 100 de gemeni. Concluziile au fost că abia la vârsta adultă gemenii monozigoţi ajung să manifeste concepţii similare despre religie, fenomen care nu s-a regăsit şi la ceilalţi subiecţi implicaţi în studiu.

Sursa: ziarul Gandul


Despre ideea innascuta de divinitate au vorbit multi (crestini, Fer. Augustin, Jung, Eliade etc). Descoperirea unei gene care sta la baza credintei omului in Dumnezeu probabil nu aduce nimic nou. Ce a existat intai? Ideea? Ideea a fost sadita intr-un cod uman? Codul uman genereaza ideea? Platon a raspuns favorabil ideii. Exista o gena a lui Dumnezeu pentru ca exista Dumnezeu sau exista Dumnezeu fiindca exista o gena care sustine credinta in El?

Nu cred ca este vorba de `potentarea ideilor` asa cum o expune Freud. Este dramatic insa sa credem ca daca ajungem sa cunoastem ultima gena din ADN-ul uman avem o notiune despre ce inseamna omul. Sau daca vom crede asta, un nou om se va naste. Acest om, insa, nu va avea nimic uman in el.

vineri, 4 mai 2007

Musulmani si crestini

Intr-o stire preluata via Reuters, cotidianul Washington Post comenteaza intalnirea de astazi (4 mai) dintre papa Benedict si fostul presedinte iranian Mohammad Khatami. Acesta din urma a declarat ca `ranile dintre crestini si musulmani sunt inca foarte adanci`, facand referire la controversatul discurs din septembrie 2006 a suveranului pontif.

`In mod sigur, o intalnire cu Sfantul Parinte nu poate fi suficienta pentru a vindeca aceste rani, insa facem eforturi mari pentru a incepe vindecarea acestora` a spus Khatami.

In septembrie, papa a citat un imparat bizantin al sec. XIV, care spunea ca Islam-ul nu a adus decat rau lumii si ca se imprastie prin sabie, o metoda irationala si contrara naturii divine. Papa si-a cerut scuze pentru mesajul inteles gresit dupa numeroase proteste, incluzand atacuri in Orientul Mijlociu si uciderea unei calugarite in Somalia.

Cei doi au discutat despre promovarea pacii in lume, despre gasirea radacinilor comune ca religii monteiste.

`Daca societatile crestine si islamice ar putea sa se bazeze pe dragoste si dreptate si am lupta impotriva violentelor si extremismului... atunci am avea un inceput foarte bun`. Khatami a mai spus ca nimeni nu trebuie sa foloseasca numele lui Dumnezeu pentru a instiga la razboi sau ura sau sa vorbeasca ignorant despre cruciade.

De asemenea, ambele religii trebuie sa intre intr-un dialog practic si sincer pentru a obtine pacea si a elimina terorismul si razboiul`.

Ma intreb daca vom reusi in acest context politic-social actual sa depasim diferentele religioase... Pacea poate fi un obiectiv de atins? In ce masura contribuim la extremismul celor de alta religie si in ce masura contribuie ei la al nostru?Nu stiu unde si cum vom gasi o cale... Insa devine imperativ.




















































joi, 3 mai 2007

Muzica religioasa medievala ascunsa in arhitectura unei capele


Doi muzicieni, tata si fiu, au descoperit intr-o veche biserica din Scotia un cod muzical encriptat in diferite simboluri sculptate in aracadele cladirii, informeaza Reuters.


Thomas Mitchell, in varsta de 75 de ani, muzician si fost expert in coduri al aviatiei roiale britanice, si fiul acestuia – Stuart, compozitor si pianist au descris acest `cod` drept muzica `inghetata`. `Muzica a fost imortalizata in timp cu ajutorul simbolismului` spune Mitchell pe site-ul sau.


Capela ce dateaza din secolul 15 este situata la aprox. 12 km sud de Edinburgh. Atentia celor doi a fost atrasa de 13 ingeri reprezentati pe arcade si de 213 cuburi surprinse in diverse modele geometrice.


Cei doi au concluzionat dupa ani de cercetari ca este vorba de un vechi sistem muzical numit `cymatic` sau modelele lui Chaldni (fizician german). Ei au numit ansamblul (melodia) Rosslyn Motet si l-au completat cu cuvinte dintr-o compozitie moderna. Mai mult, au organizat un concert pe 18 mai cu 4 solisti acompaniati de 8 instrumentalisti ce vor canta aria descifrata.
Sursa si imagine: Reuters