Ministrul Internelor, D-l Blaga, a vorbit recent intr-un talkshow TV despre un proiect de lege ce prevede legalizarea prostitutiei in Romania. Problema nu este cu siguranta una noua. Un semnal de alarma trebuie ridicat in ceea ce priveste moralitatea acestui act: legalizare nu inseamna normalizare d.p.d.v. moral. Prostitutia ramane in continuare un act imoral.
1. Speranta ca legalizand practica se va micsora rata de practicare este una falsa. Este ca si cum ai incerca sa legalizezi crima pentru a scadea criminalitatea...
2. Impactul social va fi mai mare decat pana acum: imaginea asupra familiei, asupra sexualitatii in sine etc
3. Faptul ca statul ar avea de castigat (taxe etc) nu constituie un motiv pentru legalizare... statul ar avea de castigat si daca ar incasa bani in urma adoptiilor internationale, insa nu e cazul, nu?
4. Asociatiile umanitare, dar mai ales cele feministe ar trebui sa ia masuri, intrucat legea ar putea afecta demnitatea femeii in general, imaginea acesteia si a propriei sexualitati. Este adevarat ca prostitutia nu are legatura teoretic cu un anumit sex, insa procentual... femeile sunt cele mai afectate de aceasta situatie.
5. Ar trebui sa se tina cont de o opinie a majoritatii populatiei. Faptul ca un barbat de exemplu, care desi a apelat la serviciile unei prostituate, nu va recunoaste totusi acest lucru sustine o anumita imagine asupra fenomenului - lucru ce nu poate avea decat efecte negative.
6. Legalizarea prostitutiei inseamna tocmai recunoasterea din partea autoritatilor a propriei neputinte in ceea ce priveste problema in sine, practic renuntandu-se la lupta cu cauzele acesteia si incercandu-se ameliorarea efectelor. Nu se mai incearca astfel stoparea prostitutiei ca practica, oferindu-se solutii - protectie sociala, locuri de munca, servicii medicale potrivite, educatie corecta a sexualitatii etc, ci se limiteaza la a se stopa efectele.
Lupta trebuie dusa in cu totul alta directie (`raul` trebuie taiat de la radacina).
Statistici de luat in calcul:
- Peste 90 % dintre prostitutate au suferit in copilarie abuzuri sexuale (incest etc)
- 70% dintre ele cred ca faptul ca au fost abuzate in copilarie le-a determinat sa devina prostituate
- 2/3 dintre ele au devenit prostituate inainte de 16 ani
- practica este in medie de 4 ani/persoana
- 96% dintre prostituatele juvenile au fost fugare
- 75% incearca sa se sinucida
- 15% dintre persoanele care comit suicid au legatura cu prostitutia
Un comentariu:
http://www.patriarhia.ro/Stiri/Fata%20ascunsa%20a%20prostitutiei%20legalizate.pdf
Trimiteți un comentariu