Misionarismul Bisericii Catolice se bucura de un succes enorm in Cambodgia, acolo unde numerosi khmeri rosii se convertesc la catolicism. Renumita rezistenta anti-guvernamentala din Camodgia este atrasa de invatatura crestina, misionarii gasind un teren fertil in Pailin, bastionul Khmerilor.
Peste 70% dintre locuitorii de aici au fost membri activi si au colaborat cu regimul lui Pol Pot - acuzat de omorarea a peste 1, 7 milioane de cambodgieni intre anii 1975 si 1979, informeaza Times. Thon Thea, fost membru al Khmerilor Rosii are increderea ca va fi iertat: `A trebuit sa lupt si am vazut cum sunt ucisi oamenii si ma simt vinovat. Dar stiu sigur ca Dumnezeu ma va ierta`.
Camodgia este situata in sud-estul Asiei, statul fiind ramasita puternicului imperiu Khmer ce stapanea Indochina in secolele XI - XIV d. Hr. Majoritatea populatiei (aproape 15 milioane in iunie 2006) este budista, un procent destul de important fiind de religie musulmana. De asemenea, numeroase triburi pastreaza credinte animiste.
Dincolo de importanta vestirii Evangeliei lui Hristos, raman numeroase intrebari fata de astfel de convertiri. Ma gandesc in primul rand la catolicismul din America Latina. Nicaieri altundeva in lume, practicile straine crestinismului nu sunt mai bine implementate in mentalitatea si practicile cultice ale populatiei.
Ma gandesc la modul in care vechile credinte au fost asimilate de crestinism, acesta nereusind insa sa le imbrace intr-o forma adecvata. Rezultatul? Un amestec ciudat de dogme catolice cu o cultura nationala straveche, de importuri din Africa sau Asia, de la diverse forme de samanism si `satanism` la gresita intelegere a `imitarii lui Hristos` (autoflagelarile si mai ales rastignirile publice in numele jertfei Mantuitorului).
In cazul khmerilor, o credinta a iertarii si a unei vieti vesnice pare sa se opuna in mod fericit pesimismului ce caracterizeaza in esenta budismul. Hristos poate deveni reper in orice cultura, fara indoiala. Din pacate, la fel si capitalismul occidental...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu