marți, 22 iulie 2008

Coffee break

Un profesor la facultate ne spunea: `Ba, visul meu e sa beau o cafea cu Dumnezeu… dimineata. Sa stam ca doi tovarasi, dimineata, la o cafea`. `Un pic cam agresiv in exprimare`, mi-am zis atunci, incantat insa de idée.

Ce bleg eram… Deloc agresiv. Tipul il includea pe Dumnezeu in viata lui, intr-un moment intim – o cafea dimineata. Nu vorbea despre Dumnezeul inaintea caruia strangi ochii cand te rogi seara, pentru a-l vizualiza cumva si despre care te intrebi daca iti aude rugaciunea. Nici o bariera… de cealalta parte a mesei, cu degete lungi si maini un pic ridate. Scoate limba dupa fiecare sorbitura pentru a-si linge picatura ramasa pe buza de sus. Se uita la noi cu ochi senini si oarecum curiosi. Sa stau la cafea cu El – nu cred ca exista sentiment de protectie mai mare. Fara dubii, fara rutina. Sa iti arate natural un titlu din ziar – poate viata unui om, la fel ca tine, si tu sa intinzi gatul pentru a vedea mai bine ce scrie.

Uitam uneori in cine credem. Vorbim despre El si polemizam despre cum este, cat de spectaculos si `inedit`. Il pierdem in cuvinte si in lumi abstracte despre cum ar trebui sa fim, pentru a-L multumi. Nu traim momentul pe care il avem alaturi de El. Sa tac naibii din gura si sa citesc cu El ziarul. Nu am de ce sa fac conversatie, pentru ca mi-e prieten. Tacerea nu e stanjenitoare, e placuta – ca poti sa auzi cum zdrobeste zatul intre dinti si lingurita cum izbeste peretii canii, amestecand inca in zahar. Iar cand te ridici de la masa - sa faci un lucru maret, un lucru bun, cu naturalete. Nu ar avea cum sa fie altfel: tocmai ai baut o cafea linistit cu Dumnezeu. Si fie ca te duci si dai bani unui copil sa isi cumpere o prajitura, fie ca pleci ca voluntar in Africa, o vei face ca si cand e de la sine inteles. Si ma gandesc, sper, ca daca as avea ocazia sa aud cum striveste Dumnezeu zatul intre dinti, ce zgomot m-ar mai afecta?

luni, 21 iulie 2008

Codex Sinaiticus - disponibil online


Incepand de joi 24 iulie, peste 1000 de pagini din Codex Sinaiticus vor putea fi accesate online aici: http://www.codex-sinaiticus.net/. Vor urma update-uri in noiembrie anul acesta si in iulie 2009.
Vechi de peste 1600 de ani, Codex Sinaiticus cuprinde varianta in limba greaca a Bibliei (cea mai veche copie a Noului Testament).

duminică, 20 iulie 2008

marți, 8 iulie 2008

IPS Irineu Slatineanul - noul mitropolit al Olteniei

PS (acum IPS :) )Irineu Slatineanul a fost ales mitropolit al Olteniei si arhiepiscop de Craiova in cadrul sedintei de azi a Sf. Sinod cu 24 de voturi din 47. PS Vicentiu Ploiesteanul a atras 22 de voturi - unul nul.
Ceremonia de inscaunare a IPS Irineu Popa va avea loc duminica, 27 iulie, in catedrala mitropolitana din Craiova.

CV

Preasfinţitul Părinte Prof. univ. dr. IRINEU Ion POPA• Numele: Ion Irineu
• Prenumele: Popa
• Data naşterii: 16 noiembrie 1957
• Locul naşterii: Perişani - Vâlcea
• Părinţi: Gheorghe şi Maria
• Mânăstirea de metanie: Frăsinei - Vâlcea
• Numele de călugărie: Irineu
• E-mail irineu@microcom.ro; irineu 56@yahoo.com
Studii:Şcoala primară în satul natal.
1975 - 1980, Seminarul Teologic "Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova.
1981 - 1985, cursurile de teologie la Institutul Teologic din Bucureşti, obţinând titlul de licenţiat în teologie cu teza "Cunoaşterea lui Dumnezeu şi ideea de epectază la Sfântul Grigorie de Nyssa".
1985 - 1986, cursurile de doctorat, specialitatea Patrologie, la Institutul Teologic din Bucureşti, cu dizertaţia "Politica religioasă a Împăratului Iustinian", coordonator ştiinţific, Pr. prof. Dr. Ştefan Alexe.
1986- 1987, cursurile de limbă şi literatură franceză, la Fcultatea de Litere din Grenoble.
1986 -1990, cursurile de doctorat în teologie, specialitatea Dogmatică, la Institutul Saint Serge din Paris, finalizate cu teza "La personne et la communion des personnes dans la Theologie de Saint Basile le Grand ", conducător ştiinţific Pr. prof. Dr. Boris Bobrinscoy. cu calificativul "magna cum laude".
1989 - 1990, cursurile de limbă engleză în Londra.
1990 - 1991, cursurile de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur - Ierusalim.
2002 - 2005 cursurile de doctorat, specialitatea drept civil, la Facultatea de drept "Nicolae Titulescu" din Craiova.
2005 Doctor în drept civil al Facultăţi de drept "Nicolae Titulescu" din Craiova cu teza: "Raportul dintre preceptele morale creştine şi normele juridice", conducător de doctorat, Acad. Prof. Dr. Ion Dogaru, calificativ obţinut "Cum laude".
Activitate didactico - pedagogică:
1990 - 1991 profesor de Istoria Bisericii Universale, la Institutul Saint Serge din Paris.
1991- 1994 profesor de Istoria culturii şi civilizaţiei bizantine la Facultatea de Teologie din Craiova, venit prin transfer de la Institutul Saint Serge din Paris.
1994 - 1997 profesor de Teologie Dogmatică şi Teologie morală, la Facultatea de Teologie din Craiova.
Din 1997 profesor titular pentru catedra de Teologie Dogmatică, la Facultatea de Teologie din Craiova.
1999 - 2001 la solicitarea Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu am funcţionat ca profesor de Teologie morală.
Din 2004 şef de catedră la Facultatea de Teologie din Craiova.
Activitatea pastorală:
1991, 6 septembrie, prin hotărârea Sfântului Sinod, am fost promovat Arhiereu Vicar pentru Sfânta Episcopie a Râmnicului.
1991, 6 octombrie, am fost hirotonit Arhiereu cu numele de Slătineanul.
Din 2003 sunt secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea Sfinţilor români, din cadrul Sfântului Sinod.
Din 2000, sunt referent pentru manuale de religie din cadrul comisiei Teologice şi liturgice a Sfântului Sinod.

Biserica Anglicana valideaza hirotonia femeilor episcop


Biserica Anglicana a hotarat ieri prin majoritate sinodala valabilitatea hirotoniei pentru femeile-episcop, in pofida amenintarilor clerului traditionalist de a parasi in masa Biserica.

Hotararea vine dupa mai bine de sase luni de dezbateri, conform The Times.

Nu au fost anuntate inca oficial pozitiile Bisericilor Ortodoxe (ma gandesc ca fondul este unul cunoscut ( `NU`); este interesanta insa formularea si justificarile).

Vezi VIDEO AICI.