duminică, 29 aprilie 2007

joi, 5 aprilie 2007

`Albania il redescopera pe Dumnezeu` - si odata cu ea, o lume intreaga


O catedrala catolica din Albania transformata de comunisti in teren de baschet a primit peste 2000 de credinciosi la slujba de duminica trecuta, in timp ce la inceputul acestei saptamani o moschee si-a deschis portile cu sunet de fanfare si chemare la rugaciune.

`Albanezii sunt bucurosi ca si-au primit religia inapoi` a spus un preot catholic in varsta de 83 de ani, ce a stat in inchisoare 25 de ani pentru credinta sa.

`Ni s-a interzis sa mai zicem `Craciun fericit`` - isi aminteste un inginer, care in ultimii 5 ani frecventeaza o biserica ortodoxa, ridicata cu fonduri din Grecia.

Albania a fost prima tara devenita ateista in mod oficial in 1967. Atunci, Enver Hoxha, a ordonat inchiderea sau demolarea tuturor locasurilor de cult, cele ce au ramas fiind transformate in depozite sau in terenuri de sport. Pana in 1990 – odata cu caderea comunismului, orice manifestare religioasa a fost interzisa.

Asta este stirea… Pentru mine, insa, e mai mult de atat. Ziarul care publica aceasta informatie sub titlul `Albanians Rediscover God, If Not Old-Time Religion` este Washington Post. Articolul se incheie cu urmatorul citat `Religia mentine oamenii in viata`... Si cei de la New York Times mai publica destul de des cate un articol legat de religie...

Ma bucur cand vad si in presa noastra si cate o stire din viata Bisericii - `BOR sfinteste Sf. Mir` sau `Lansare de carte la Patriarhie` etc... Asta inseamna ca existam din punctul de vedere al societatii contemporane si mai mult decat atat: oamenii incep (iarasi) sa constientizeze rolul religiei. Incep sa vada finalitatea unei lumi lipsita de sentimentul religios... si ii sperie. Multi isi aduc aminte, multi invata... Respiram.

miercuri, 4 aprilie 2007

Lansare de carte la Patriarhie


Ieri, 3 aprilie, a avut loc la Palatul Patriarhiei, lansarea lucrarii `Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist`, aparuta la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti – 2007.

Lucrarea cu caracter ecumenic, consacrată creştinilor care şi-au dat viaţa pentru credinţa în Hristos în perioada regimului comunist în România, este rezultatul cercetărilor întreprinse în întreaga ţară, într-o perioadă de patru ani, de către Bisericile Ortodoxă Română, Romano-Catolică şi Evanghelică din România, cu scopul realizării unui martirologiu creştin al României.

Aceasta a fost realizată cu sprijinul Fundaţiei Sf. Gerhard din Stutgart, Germania, de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Rottenburg.Criteriile hotărâte de către iniţiatorii proiectului pentru stabilirea statutului de martir au fost următoarele:
- moarte violentă (împuşcare, spânzurare, îngheţare, înjunghiere, îngropare de viu, privaţiune de hrană şi apă., etc.) sau în urma chinurilor suferite în temniţă sau într-o perioadă de timp imediat următoare detenţiei,
- ura persecutorului faţă de credinţă şi Biserică,
- acceptarea conştientă a martirului, etc.

Lucrarea, aflată la prima ediţie, include biografiile şi împrejurările martiriului a 240 de creştini, dintre care 207 au fost ortodocşi, 30 romano-catolici şi 4 evanghelici. Majoritatea acestora au fost clerici (episcopi şi preoţi), profesori de teologie, avocaţi, ţărani, comercianţi şi studenţi.

Realizarea acestui volum constituie o contribuţie românească la un proiect european de identificare a martirilor creştini din secolul al XX-lea (în numeroase ţări europene au apărut sau urmează să apară lucrări similare), cu scopul de a sublinia şi din această perspectivă, valorile creştine comune ale culturii şi civilizaţiei europene, ca temelie şi liant pentru comunitatea europeană aflată în proces de edificare.

Sursa: Patriarhia Romana

duminică, 1 aprilie 2007

Vesnicia s-a nascut la sat







Am fost ieri la Muzeul Satului... Am vazut la un moment dat un gard... Fiecare scandura era sculptata, ornata cu diverse motive traditionale - extraordinar. Ce m-a uimit a fost faptul ca acel gard nu a fost facut special pentru vreo expozitie, muzeu etc. Pur si simplu era gardul unei case... Cineva a pierdut mult timp pt. a sculpta fiecare scandura. Timpul avea alta valoare... Timpul slujea omul, ii era dator. Acum noi suntem sclavii timpului... `Time is money`. Oricum - o vizita pe care o recomand: aer curat, verdeata, arta, traditie, Romania.